10 тънкости на пътуването с кола под наем в Исландия

<?echo $companyName . __(' logo')?>

Наистина ли вярвате, че притежавате сърцето и свободолюбивия дух на приключенеца? Посетете Исландия и го докажете! Ако търсите нова и вълнуваща дестинация или мечтаете да посетите Страната на леда, ето как да се подготвите за шофирането под Aurora Borealis.

В Исландия няма влакове, а автобуси почти не съществуват. Придвижването на стоп може да бъде разочароващо, тъй като рядко минават коли със свободни места. Най-добрият начин да разгледате Острова е с кола под наем. Rent a car ви дава свободата да избирате маршрута си и гъвкавост да правите нещата със собствено темпо. Да не говорим, че исландските пътища водят до пейзажи, които не са от този свят.

1. МИСЛЕТЕ НАПРЕД ОТНОСНО РАЗХОДИТЕ СИ В ИСЛАНДИЯ

С всяка година броят на туристите в страната се увеличава. Въпреки че има много компании за отдаване на коли под наем (особено в Рейкявик), добрите предложения свършват бързо. Ако сте уверени, че ще заминете, направете предварителна резервация на автомобил (дори с 6 месеца), особено за силния сезон.

Колкото по-рано, толкова по-голям е шансът да си осигурите евтина кола под наем. В Исландия не съществува такова нещо, като изгодна сделка в последния момент.

Имайте предвид, че някои rent a car агенции налагат ограничения на километража. Това може да е много неудобно, ако възнамерявате ежедневно да изминавате дълги разстояния. Проверете допълнителните условия на компанията.

Как да намалите разходите си?

Исландия наистина е много скъпа страна, така че ако можете да си спестите част от сумата, най-добре го направете. Ето няколко идеи.

Включете приятели в пътуването си. Така ще споделите това невероятно пътешествие с хора, които обичате и ще намалите транспортните си разходи.

За това пътуване ще се нуждаете от определени неща и ще е най-добре да си ги набавите у дома:

  • Водонепромокаемо яке - в Исландия е задължително да имате едно добро водонепромокаемо яке. Дори през лятото може да вали, да е студено или да бъде ветровито.
  • Туристически обувки – определено ще ви е необходим един удобен чифт, а цените в Рейкявик са страховити.
  • Термос - понякога ще минават часове, без да стигате място, откъдето да си вземете чай или кафе, а със сигурност ще имате нужда от топла напитка. Напълно възможно е термосът да се окаже най-употребяваният предмет от вас в Исландия.
  • GPS устройство – цената му е минимум 10-15 USD на ден. Навигация ще ви е необходима, но ако разполагате със собствено устройство, най-добре си го вземете или използвайте Google Maps.

Изберете международното летище Кефлавик вместо Рейкявик, за да спестите пари.

2. ВЗЕМЕТЕ ДОБРА ЗАСТРАХОВКА

Само се замислете за леда и вулканичната пепел в Исландия. В страната има много чакълени пътища, които са достатъчно добри, за да се движите по тях, но те са пълни с малки остри парчета скали. Достатъчно е само едно от тях да отскочи към автомобила, за да се наложи да платите за ново предно стъкло или боядисване. Същото важи за пепелта и леда при силни ветрове – те действат точно като камъни, които се удрят в колата ви. Поддържайте ниска скорост и достатъчно голяма дистанция от предния автомобил, за да избегнете отскачащите камъчета от гумите му или от гумите на вашата кола под наем.

Можете да изберете и застраховка за кражба, въпреки че Исландия е много сигурна страна. Повечето автомобили имат GPS тракери, а и това е остров. Кражбата е рядкост, ако изобщо се случва.

Обикновено компаниите за коли под наем предоставят възможност за застраховка и онлайн.

3. БЪДЕТЕ НАЩРЕК ЗА ОВЦЕ, КОНЕ И ПТИЦИ

Мислите, че е толкова лесно?! В Исландия има наистина много овце. На моменти ще се чувствате като в играта Super Mario - ще се сблъсквате с всякакъв вид фауна, която иска да ви забави. Щом излезете от Златния кръг, вероятно ще срещате повече овце, отколкото хора. Те са свободни да пасат навсякъде, където пожелаят, а това означава, че понякога (много пъти) ще пресичат пътя ви.

Винаги, когато видите овце наблизо, е силно препоръчително да намалите и да бъдете нащрек. Ядосаният овен може да повреди колата ви, а може и да се преобърнете в опит да избегнете животните.

Същото важи и за коне, разхождащи се на пътя и дори птици, които летят надолу. След залез слънце совите започват да ловуват, но те трябва да се завърнат в гнездата си, а вие трябва да върнете колата без драскотина.

4. СЪОБРАЗЕТЕ СКОРОСТТА

Исландия разполага с множество фиксирани капани за скорост и полицейски коли, оборудвани с мобилни детектори, които патрулират по Околовръстния път.

Кой е най-добрият начин да избегнете глобата за превишена скорост? Спазването на ограничението от 90 км/ч за извън населените райони. Дори да получите глоба, вие няма да разберете веднага. Вашата rent a car компания ще ви изненада неприятно с наказателния фиш, след края на вълнуващото ви пътуване. Глобите са солени, така че обмислите добре този въпрос.

5. ГОРИВОТО ВИ НИКОГА НЕ ТРЯБВА ДА Е НА ПРИВЪРШВАНЕ

Винаги проверявайте на какво разстояние се намира следващата бензиностанция. В Исландия има 250-километрови отсечки без бензиностанции и вие трябва да сте подготвени. По-късно това може да се превърне в забавна случка за вашите приятели, но няма да ви е никак смешно, ако не можете да помръднете колата, а се намирате в средата на нищото.

7. НЕ СПИРАЙТЕ НАСРЕД ПЪТНОТО ПЛАТНО, ЗА ДА НАПРАВИТЕ СНИМКИ…

… макар придържането към този съвет, да е доста трудно в Исландия. Островната страна е пълна с красоти, които ви молят да спрете и да ги снимате. Възможно е да срещнете туристи, които небрежно отварят вратите на автомобила и започват да снимат. Това е много опасно, особено на тесен път. Дори шосето да изглежда пусто, по-добре не рискувайте. Отбийте на подходящо място и запечатайте момента.

8. ПОДГОТВЕТЕ СЕ ЗА ВРЕМЕТО В ИСЛАНДИЯ

Времето в Исландия е доста специфично. За минута може да е слънчево, а в следващата да се излива проливен дъжд; шофирате си в ясно време и само след няколко криви се озовавате в дебел слой мъгла.

Най-безопасният начини да се справите с метеорологичните условия в Исландия, е като съобразявате скоростта си с тях. Понякога ще се налага да спирате, докато видимостта се възстанови или вятърът утихне.

Най-доброто време да посетите Исландия е през август. Така ще имате възможност да се насладите на един безкраен ден и меко време, а и всички атракции ще работят. Ако искате да избегнете по-високите цени, тръгнете веднага след края на туристичския сезон - в средата или края на септември.

9. КАКЪВ ТИП КОЛА ДА ИЗБЕРЕТЕ?

Шофирането в Исландия няма нищо общо с шофирането където и да било другате по света. Но не се притеснявайте, продължете да четете и всичко ще е наред.

  • Пътуване през средната част на страната

Ако изкачването на стръмни склонове и палаткуването в планината, са вашият начин да извлечете максимума от Исландия, изберете да преминете през средната част на страната. За целта ви е необходима кола, която може да достигне исландските F-пътища, т.е. 4×4. По тези пътища, обаче, не е позволено да се движат друг тип превозни средства и с основание. Разбира се колкото по-голяма е колата, толкова по-интересно и забавно ще бъде, но това зависи от вашия бюджет.

ЦЕНА НА ДЕН: 65-130 евро за по-евтини модели или 150 -250 за високия клас, в зависимост от сезона.

  • Околовръстен път на Исландия

Ще поемате ли по алтернативни маршрути, за да срещате фиорди, водопади и други природни чудеса? Резервирайте 2WD, според бюджета ви и нивото на комфорт, което търсите.

ЦЕНА НА ДЕН: 50 до 100 евро, в зависимост от модела и сезона.

  • На бърз ход около Рейкявик – Златният кръг

Ако не разполагате с много време и планирате да се движите само около столицата, вероятно ще се чувствате добре и с най-малката и евтина кола под наем. Освен ако не се нуждаете от повече комфорт.

ЦЕНА НА ДЕН: между 35 и 75 евро.

10. КАК ДА ОРГАНИЗИРАТЕ ВАШЕТО ЗИМНО ПЪТУВАНЕ В ИСЛАНДИЯ?

Ситуацията през зимата в Исландия е много различна, така че ще трябва да действате умно и да сте особено внимателни. Времето може да се влоши във всеки един момент, а вие сте на север! Ето какво трябва да знаете:

  • През цялото време следете сайта road.is – той предоставя най-изчерпателната информация за пътните условия по вашия маршрут.
  • Никога не оставайте без гориво или с малко гориво. По-добре е да разполагате с повече, за да сте в безопасност.

Вижте статията на Юнивърсъл Кар Рент Какво трябва да знаем за шофирането през зимата.

  • Дневната светлина е ограничена. Възползвайте се максимално от нея и шофирайте през светлите часове.
  • Внимавайте за животни, които изкачат на пътя в тъмното.
  • Запасете се с леки закуски, вода и одеала. Исландия е много развита страна, но дори там може да отнеме известно време, докато помощта стигне до вас.

Има неща, с които задължително трябва да разполагате, докато дъхът ви спира под Северното сияние, а както вече споменахме в Исландия е доста скъпо (цената на исландски вълнен пуловер е около 200 $). Запомнете: ще бъде много много студено и ветровито, така че ще трябва да сте облечени с няколко ката дрехи, за да се стоплите. Ето какво още ще ви трябва:

  • Висококачествено зимно яке.
  • Висококачествени, удобни зимни ботуши.
  • Висококачествени зимни чорапи.
  • Висококачествени туристически панталони.
  • Високопроходим автомобил – SUV под наем.

Исландия е невероятно красива страна, а най-добрият начин да се уверите в това, е като я разгледате сами с кола под наем. Бонусът е, че повечето бензиностанции разполагат с безплатна автомивка. А превозното средство ще се нуждае от почистване през няколко дни, тъй като пътищата и времето в страната, се отразяват на екстериора на автомобилите.

Исландия е страна, в която ще се влюбите. Посетете я, изследвайте я и се забавлявайте. Струва си всяко петаче. 


Източник: https://misstourist.com/

 

 

Този сайт използва бисквитки. Научи повече тук.
Приеми
Този сайт използва бисквитки. Научи повече тук.
Приеми